01:19:24
Vart kommer vinden ifrån?
Vart kommer vinden ifrån? Det finns en tråkig vetenskaplig förklaring för detta som jag inte tänker besudla denna texten med. Jag har alltid tänkt på vinden som en utav naturens vackra skapelser, samma som åskan, blixten, solförmörkelser och andra fenomen. Jag och min mor brukade koka te och sätta oss ute på balkongen när det åskade ute, och njuta utav det mäktiga i det hela. Min far tyckte att vi var knäppa, helt sinnessjuka. Ibland tände vi ljus när strömmen gick och satt inne och spelade kort.
Just nu så är det väldigt vindstilla, för mig alltså. Jag har lite pengar på kontot och en kort tid kvar före julen här nere i Umeå. Och jag väntar. Jag väntar för att den 26:e December så åker jag till Marocko med min familj och min moster, och mina kusiner. Och sedan är det ju julen också, även fast jag inte har någon speciell julkänsla.
Jag har aldrig varit en person som håller hårt i traditioner och sedvänjor. När jag var liten så älskade jag julen över allt annat, som jag kan anta att de flesta gör. Men nu är det inte julen jag längtar till, inte själva traditionen alltså, utan snarare att jag får träffa mina kusiner och får spendera tid med familjen. Jag har aldrig riktigt greppat hela idén med att vi firar någonting som hände för 2000 år sedan, inom en religion som vi inte bekänner oss för, i ett land långt borta från där det hände. Visst, det är trevligt och jag vill inte avskaffa julen. Sitter bara och reflekterar över det långsökta i frågan. Nåja, jag är glad att vi får ledigt.
Jag har börjat förstå, nu när jag har gått min utbildning snart en termin, hur mycket den kristna tron har vävt in sig i vårat samhälle. Hur "kristna värderingar" influerar alla dokument som säger hur vi som lärare ska bete oss i skolan. Idag hade vi ett seminarium, där vi pratade och diskuterade om den litteratur vi har läst till PSK (Pedagogik, Samhälle och Konflikthantering), kursen som jag läser nu. Det låter otroligt tråkigt, jag vet. Men jag kommer snart till poängen. Vi redovisade då vad våra individuella grupper hade kommit fram till, och behandlade frågorna som hade framkommit under diskussionerna. En grupp tog upp ett intressant exempel på två elever i åldern 11 år. Det var en invandrarkille som vägrade sitta bredvid en tjej för att han ansåg det som en kränkning av hans religion, han hade andra värderingar än svenskar har. Tjejen blev kränkt för att han vägrade sitta bredvid henne.
Frågan löd då: Hur ska man agera i den här situationen?
Ja, hur? Vi satt och diskuterade ett tag, någon nämnde att vi har religionsfrihet i Sverige, man kan ju inte bara ryta åt killen att det här är Sverige om man utgår från religionsfrihet. Det är ju inte heller hållbart att killen inte kan sitta bredvid kvinnor under resten av sitt liv. Tydligen så säger styrdokumenten och läroplanen att killen har fel helt enkelt. Det är bara att säga åt han att "Tough shit, det är bara att skita i din religion och sitta kvar". Nu var det ju inte med dem orden som läraren svarade, men andemeningen var den samma. Jag säger inte att jag inte håller med om att killen måste tackla det här problemet, men enligt mig så är ju inte det religionsfrihet? Det är ett litet bevis på att skolan är uppbyggd på kristna värderingar, och på antagandet att kristendomens värderingar är på något sätt "det bästa" utav alla värderingar.
Skolan står på många sätt "lite utanför" vissa lagar enligt mig. Det kan vara bra att lärare och pedagoger får vidta de åtgärder som krävs. Men vi är så stolta i Sverige över vår jämlikhet och våran jämställdhet, vi hör politiker säga saker som "Om man utgår från de kristna värderingar som finns i Sverige" eller liknande uttalanden. Jag tror att vi borde ändra på vissa värderingar, skapa ett annat förhållningssätt än det kristna.
För Sverige är inte kristet, vi är ett mångkulturellt samhälle. Tänk på det under denna kristna högtid vi kallar Julen.
“Peace is not unity in similarity but unity in diversity, in the comparison and conciliation of
differences.” ~Mikhail Gorbachev