grubbelochandrafrukter.blogg.se

2014-06-16
01:26:53

Alla män heter Lucifer, och vi borde brinna i helvetet där vi hör hemma. Eller?

Så, mitt öga fastnade på en artikel när jag satt och scrollade lite lojt på facebook. Här är länken: VK
 
Läst den? Bra.
Nu till punkt nummer ett: Kollade du på vilka val man kunde rösta på under frågan "Vad tycker du om det här?".
Sista alternativet, "Ja, jag tycker man ska få skämta sexistiskt" är helt partiskt lagd. Det borde ha stått "Tycker du att det här är ett sexistiskt uttalande?" som ett alternativ.
 
De flesta skulle nog hålla med mig om att det inte var något mansdominerat budskap om att kvinnan existerar för att behaga mannen, eller på något sätt något budskap om att "sätta kvinnan på sin plats". Det var ett par fulla byggstudenter som tyckte att det var roligt att skriva ett rim som antydde något olämpligt.
 
Punkt nummer två: Hur detta ens kan bli en nyhet är någonting jag inte helt kan greppa. Varför bryr vi oss om vad ett lakan på ett flak säger? Är detta verkligen en kärnpunkt för kampen om kvinnornas jämlikhet med männen? Någon skrev tillochmed i kommentarsfältet att hon tog anstöt för att lakanet "antydde våldtäkt".
 
I mitt sinne, som må ha sina brister, så är samhället idag alldeles för känsligt. Vi tar anstöt för allt, allting är diskriminerande (tror jag skrivit ett inlägg som svansade runt det här ämnet förut, inte helt säker) och allting tas personligt. "Du kan ju inte skämta om sånt här va?!" Jo, det kan du. Det finns otaliga skämt om förintelsen, invandrare, feta, smala, tjejer, killar, djur. Varför tar du då anstöt av ett fyllerim?
 
Och än en gång, till de kvinnorna/tjejerna som hittar männens "machokultur" i alla texter de läser, och alla uttalanden de hör. Ibland så har ni rätt, det kan vara diskriminerande texter, det kan vara hemska uttalanden. Jag stöder inte på något sätt sexism, varken manlig eller kvinnlig. Däremot så kanske ni ska sluta söka efter just det, lyft huvudet en bit från pappret och läs hela texten, fastna inte på en del utav den. Detta är ett perfekt exempel på det, hade detta budskap suttit på affischtavlor runt hela staden så är det inte längre ett skämt. Men studenten är en vecka fylld av fester och upptåg av alla slag. Sätt saker i rätt kontext, rätt sammanhang.
 
Snart kommer vi inte att kunna skämta om någonting, vi kommer att vara rädda att falla i en fälla för vilket uttalande vi än gör. Så snälla, var lite källkritisk, luska ut vad hela grejen egentligen är före ni kommenterar "Vilka äckelstudenter, jävla manssvin.". Och över allt annat, kämpa för kvinnornas jämlikhet där det faktiskt är viktigt, istället för att sitta och kommentera en vriden artikel på VK. Tack.
 
Om ni tagit anstöt av denna texten, om ni tycker att jag är ett manssvin, så är ni välkomna att kommentera. Eller så kan ni läsa om den förstås.